Sint-Janskruid geeft je zonnekracht
Sint-Janskruid Hypericum Perforatum valt onder de Hertshooifamilie. De Nederlandse naam komt van Johannes de Doper of Sint Jan, omdat op zijn naamdag 24 juni, het kruid volop bloeit.
Het is dan Midzomer, de zon heeft dan zijn hoogste punt bereikt.
Daarom is Sint-Janskruid een echt zonnekruid: het toppunt van de bloei is rond Midzomer. De bloemen zijn donker goudgeel en hoe meer zon er is, hoe meer bloemen hij geeft.
Als je olie van Sint-Janskruid wilt maken is het belangrijk elke dag de nieuwe open bloempjes te plukken of de dikke knoppen (die op het punt staan van opengaan). Pluk vòòr het heetst van de dag de bloemetjes, voordat ze verwelken.
In de oliekliertjes aan de randen van de bloemblaadjes zit de stof hypericine, waarin de zonne-energie als het ware opgeslagen zit. Deze stof kleurt de olie mooi donkerrood. Je vingers worden ook rood bij het plukken van de bloempjes.
Hypericine maakt de huid lichtgevoelig. Daarom mag je Sint-Jansolie niet vòòr het zonnebad gebruiken: wel erna, dan is het juist verzachtend en helend.
Bij brand- en schaafwonden is de olie zeer geschikt.
De gaatjes in het blad van Sint-Jan zijn analoog aan 'licht doorlaten': de depressieve mens, die zich afsluit van het licht, kan met behulp van Sint-Janskruid zich weer openen en blij en levenslustig worden.
Iemand die astrologisch gezien veel vanuit zijn 'hoofd' leeft en op die manier werkt. Soms geen maat houdt en dan vervalt in overspannenheid.
Sint-Jan kalmeert en versterkt.
Gebruik: tinctuur Hypericum en zalf wordt gemaakt van de bloeiende toppen. Thee wordt gemaakt van de gehele plant en olie van de verse open bloemen; rond 24 juni is het gehalte aan rode kleurstof het hoogst.
Wel oppassen bij gebruik, want Sint-Jan kan de werking van medicijnen en van de anti-conceptiepil beïnvloeden.
Op de foto's zie je de Sint-Jansbloemen die ik heb geplukt bij Het Kruidenrijk, op olie heb gezet zodat de inhoudstoffen zich goed kunnen vermengen (ongeveer 3 weken).
De wekpotten zien er niet alleen leuk uit maar de olie op basis van geneeskrachtige kruiden zijn heerlijk in gebruik.
Na het zeven belandt de olie in een glazen flesje en smeren maar.
Zo ontzettend lekker, hier wordt je blij van! 💛🌱🪐
De informatie die ik over kruiden deel is bedoelt als inspiratie en niet als medicijn vervangend. Kruiden werken ondersteunend, maar een juiste dosering is altijd van belang. Wil je er echt mee aan de slag laat je dan adviseren door een arts.